Sık Sorulan Sorular

Sık Sorulan Sorular

Arslan Otomatik Şanzıman Servisi yaklaşık 30 yıllık tecrübesiyle her marka ve model binek araca otomatik şanzıman bakım, tamir, arıza tespit ve şanzıman revizyonu hizmetlerini sunmaktadır.

Şanzıman yani vites kutusu motordan aldığı gücü istenilen tork değerinde şafta ileten ve hareketi sağlayan kilit parçadır. Şanzımanın durumu aracın performansını doğrudan etkiler. 

Otomatik Şanzımanların arızalanması birbirinden farklı birçok sebepten ötürü olabildiği gibi başlıca otomatik şanzıman arıza nedenleri şu şekildedir.

  • Tork vektörü
  • Yağ pompası
  • Vites kavrama grupları
  • Şanzıman muhafazası
  • Güneş dişli grupları
  • Hidrolik valf gövdesi gibi parçalar otomatik şanzımanda arıza göstermesi muhtemel parçalardır.

Otomatik şanzıman tamiri uzmanlık gerektiren bir konudur. Otomatik şanzıman tamiri için öncelikle yapılması gereken arızayı doğru tespit etmek ve arızanın neden olabileceği parçaları bulmaktır. Arıza tespiti için ise özel yazılımlara sahip ekipman ve usta tecübesidir. Arıza tespitini doğru yapmak zaman ve para tasarrufu sağlar. Arıza kaynağını bulduktan sonra ilgili parçayı bulmak diğer önemli aşamadır. Doğru parçaları bulduktan sonra ise ilgili parçanın değişimi gerçekleştirilir. Değişen parçanın orjinal olması ve doğru bir şekilde kendi yerine tekrardan takılması gerekmektedir. Değiştirilen parçanın orjinal olması garantili olmasının yanında eski performansı size tekrardan verecektir. Otomatik şanzıman arıza ve tamiri konusunda mutlaka güvenilir bir ustaya aracınızı göstermenizi tavsiye ederiz. Arslan otomatik şanzıman servisi yılların tecrübesiyle sizlere Eskişehir'de güvenilir hizmet sunmaktadır.

Otomatik şanzıman bakımlarını mutlaka zamanında yaptırın. Yağ ve keçe değişimleri doğru zamanda yapılmalıdır. Şanzıman yağı ve yağın durumu periyodik biçimde kontrol edilmelidir. Sistemde meydana gelen ufak bir hata zincirleme bir reaksiyon ile büyük sorunlara yol açabileceği için basit gibi görünen bu kontroller hayati önem taşımaktadır.

Kontrollerin tam olmasından sonra burada sizede iş düşüyor. Kullanım halinde iken bilinçli hareketler yapmanız gerekiyor. Sert iniş ve kalkış yapmayın. Vites geçişi için devir saatindeki kırmızı eşik aralığını beklemek düşük vites değişimlerine göre 3 kat daha fazla yük bindirmektedir.

İngilizce orjinal karşılığı "Tiptronic"tir ancak zaman zaman "Triptronic" olarak da kullanıldığından, Türkçe'ye de her iki terim de girmiştir. Ünlü Alman otomobil firması Porsche tarafından marka tescili yapılan "Tiptronic" şanzıman aslında otomatik vites demektir ve sürücünün vites değiştirmesini gerektirmeden kullanılabilir.


Ancak tiptronik şanzımana sahip arabalarda, sürücü dilerse otomatik vitesi devre dışı bırakıp, aracı düz (manuel) vitesliymiş gibi de kullabilmektedir. Tiptronik şanzıman esas olarak bu sistemi ifade etmekteyse de, markanın yaratıcısı Porsche firması, sistemin kullanımı için değişik araba firmalarına (Volkswagen, Skoda, Audi gibi), lisans vermekte ve bu firmalar da tiptronik sistem adı altında kendi değişik vites standartlarını üretebilmektedir, bu nedenle tiptronik vites her araba markasında tam olarak aynı kullanım şekline sahip değildir.



Ayrıca bu sistemin lisansını Porchse firmasından satın almak yerine kendi terimlerini kullanmayı seçen değişik araba markaları da mevcuttur, o nedenle aynı ya da benzer şanzıman/vites sistemlerinin farklı araba markalarında farklı isimlerle kullanımı yaygındır. Örneğin BMV ve Rover çok benzer bir şanzıman sistemi için "Steptronic", Mercedes "TouchShift", Hyundai "Shiftronic", Volvo "Geartronic" isimleri kullanmaktadır.

Toplam 1 sayfa içerik arasından, 1. sayfa gösteriliyor